Yakalama kararı ev arama yetkisi verir mi?
Kural olarak arama kararı olmadan arama yapılamaz; ancak istisnai durumlarda, kişinin hakkında yakalama kararı olduğu biliniyorsa, arama kararı aranmadan da evi ve işyeri aranabilir.
Hangi hallerde ev araması yapılır?
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 118. maddesi, gece ev araması yapılamayacağını, 119/1. maddesinde ise “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde hâkim kararıyla veya savcının yazılı emriyle, savcıya ulaşılamadığı hallerde ise savcılık başkanının emriyle kolluk kuvvetleri arama yapabilir.” denilmektedir.
Yakalama kararı varsa ne olur?
Tutuklama, şüpheliyi veya sanığı kontrol altına almak anlamına gelir ve uygulandığı anda sona erer. Bu önlem bir kez yakalandıktan sonra başka bir önleme dönüşebilir. Tutuklama ve gözaltı önlemleri, doğası gereği şüphelinin veya sanığın hareket özgürlüğünü kısıtlar.
Polis arama izni olmadan eve girebilir mi?
Toplumun merak ettiği sorulardan biri de mahkemeden arama izni olmayan polislerin eve girip arama yapıp yapamayacağıdır. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 119. maddesine göre polis ve jandarma, mahkeme kararı veya savcılıktan yazılı arama izni olmadan kapalı dairelere giremez.
Firar eden kişinin evi aranır mı?
Geceleyin ev araması, ancak suçüstü veya gecikmesi tehlikeli bulunan bir kimsenin veya firar eden bir kimsenin veya tutuklu veya hükümlünün yakalanması amacıyla yapılan aramalar hariç olmak üzere, yapılamaz.
Kimlerin üstü aranmaz?
“Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı avukat aranması ancak suç sırasında mümkündür.”
Gece ev araması yapılır mı?
Her arama emri, aksi yönde bir hüküm içermediği sürece yalnızca bir kez arama yetkisi verir. Aramanın amacını tehlikeye atan bir acil durum olmadığı sürece, adli arama gündüz yapılır. Adli aramalar evde, işte veya diğer kapalı yerlerde gece yapılamaz. Ayrıca, bu yerlerde Polis Şefi’nin yazılı emriyle arama yapılamaz.
Arama iznini kim verir?
1) Sulh Ceza Hâkimi; Adli arama yapma yetkisi genellikle ceza hâkimine aittir. 2) Cumhuriyet Savcılığı: Cumhuriyet savcıları, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde adli arama kararı verebilirler.
Polislerin hakim kararı olmadan bir evde arama yapmamaları hangi hak ile ilgilidir?
PVSK’nın 4/A maddesi ve Adli ve Önleyici Aramalar Yönetmeliği’nin 27. maddesi hükümleri, kolluk kuvvetlerine, makul şüphe ve ‘beklenti düzeyinde’ olması halinde, arama emri veya emri olmaksızın kişileri ve araçları durdurma ve kaba üst araması yapma yetkisi vermiştir.
Yakalama kararı olan kişi kaçarsa ne olur?
Tutuklunun kaçması halinde tutuklu veya hükümlünün kaçması suçunun hükümleri uygulanamaz. Çünkü yakalanma ihtimali yüksek olsa bile hakkında yakalama kararı yoktur.
Yakalama kaç günde çıkar?
Hakim veya mahkemece tutuklama kararı verilmesinden itibaren soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmidört saat içinde yetkili hakim veya mahkeme önüne çıkarılır.
Tutuklanan kişi nereye gider?
Tutuklanan kişi nereye götürülür? Tutuklanmasına karar verilen şüpheli veya sanık, tutuklama emrini veren mahkemenin yetki alanındaki gözaltı merkezine yerleştirilir. Ancak uygulamada, gözaltı merkezlerinin yoğunluğu nedeniyle tutuklanan şüpheli veya sanıklar genellikle en yakın cezaevine gönderilir.
Evi arama emri nedir?
Buna göre; Cumhuriyet savcısı hazır bulunmadan ev, işyeri veya diğer kapalı bir yeri aramak için mahalli ihtiyar heyetinden veya komşulardan iki kişi hazır bulunur. Bunlara arama tanığı denir. Bu kurala uyulmadan yapılan aramalar hukuka aykırıdır.
Polis adres tespiti neden yapar?
Göç İdaresi’nden alınan bilgiye göre, tüm illerdeki polis ve jandarma ekipleri, il göç idaresinde kayıtlı adreslere giderek, bu adreslerde mültecilerin yaşayıp yaşamadığını kontrol ediyor.
Konutta arama kararını kim verir?
Adli aramada karar ve emir verme yetkisi. Madde 7 – Adli arama hakkında karar verme yetkisi hâkime aittir. Arama emri istenmesi hâlinde, kovuşturma makamı, şüphenin makul sebeplerini açıklayan ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor düzenleyerek Cumhuriyet savcısına verir.
Yakalama yetkisi hangi hallerde gerçekleşir?
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu m.90/2. Maddeye göre; kolluk görevlileri, yakalama veya tutuklama emri verilmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde; savcıya veya amirlerine derhal başvurulması mümkün değilse, tutuklama yetkisine sahiptirler.
Ev arama kararı neden çıkar?
Maddeye göre; Yakalanabileceği veya bir suç delili elde edilebileceği konusunda “makul” bir şüphe varsa; şüpheli veya sanığın şahsı, malı, evi, işyeri veya kendisine ait diğer yerler aranabilir. Hüküm, arama emri çıkarılması için ön koşul olarak makul şüphe kavramını içermektedir.
Kimlerin üst araması yapılamaz?
Bu yerlerde, suçüstü yakalanan veya gözaltına alınan, gecikmesinde sakınca bulunan, firar eden veya hükümlü bir kişiyi yakalamak amacıyla yapılan aramalar hariç olmak üzere gece araması yapılamaz.
Kaynak: dike.com.tr