Batı grubu Türk lehçeleri nelerdir?
Günümüzde Oğuz dilinin batı kolunu Gagavuz, Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi; doğu kolunu ise Horasan Türkçesi, Türkmen Türkçesi ve Güney Harezm Oğuzcası oluşturmaktadır.
Kaç tane Türk lehçesi vardır?
Ağız; Çok eski bir dönemde ayrılan, yazılı metinlerle takip edilmeyen, önemli fonolojik ve morfolojik farklılıklar gösteren dil dalıdır (Buran ve Alkaya, 2013: 41). Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılır. Türk dilinden ilk ayrılan dil Çuvaşça, ikinci ayrılan dil ise Yakutça olmuştur.
Türkler hangi dilleri kullanmıştır?
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurca, Gagavuzca, Karakalpak, Kumuk, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvanca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Türklerin ilk ana dili nedir?
Altaycanın ana ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu teorik olarak inşa edilmiş Altayca dilden ayrılmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan Türk diliyle başlar.
Batı Türkçesinin kolları nelerdir?
Bugün Batı Türkçesinin dört kolu vardır: Azerbaycan Türkçesi, Gagavuz Türkçesi, Türkmen Türkçesi ve Türkiye Türkçesi.
Batı türkçesi nedir?
Batı Türkçesi (11. yüzyıl – …) Batı Türkçesi terimiyle Anadolu’da başlayan ve günümüze kadar devam eden yazılı dili kastediyoruz. Batı Türkçesi esasen Oğuz halkının yazılı dilidir. Oğuz halkı çok eski bir Türk kabilesidir. Köktürk yazıtlarında da Oğuz ismine rastlıyoruz.
Kürtçe hangi dil grubu?
Kürtçe veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran dillerinin kuzeybatı İran koluna ait olup, doğu ve güneydoğu Türkiye, kuzey Suriye, kuzey ve kuzeydoğu Irak ile batı İran’da yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Türkçe’nin uzak lehçeleri hangileri?
Türkçenin uzak lehçeleri Çuvaşça, Saha/Yakutça ve Halakhça Türkçedir. Çuvaşça ve Saha/Yakutça Türkçe yazılı diller iken Halakhça Türkçe yazılı bir dil değildir.
Türkiye’nin iki lehçesi nedir?
Yakutça veya Saha (Saqa tıla) Saha Türklerinin dilidir. Çuvaşça ile birlikte Türkçenin iki lehçesinden biridir. Dil 450, Türk dillerinin Sibirya grubuna aittir.
Batı türkçesi kaç evreye ayrılır?
Batı Türkçesi, Hazar Denizi’nin güneyinden batıya doğru yayılan Batı Türklüğünün yazı dili olarak 13. yüzyıldan itibaren kullanılmıştır. Batı Türkçesi, tarihi süreçte üç döneme ayrılır: Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi ve Türkiye Türkçesi.
Türklerin kaç dili var?
Türk dünyasında yaklaşık 20 standart dil vardır. Bunların en önemlileri Türkçe, Azerice, Türkmence, Kazakça, Karakalpakça, Kırgızca, Özbekçe, Uygurca, Tuvaca, Yakutça, Tatarca, Başkurtça ve Çuvaşçadır.
İlk Türkçe nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Türk dilini kim icat etti?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçe olacak olan bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.
Türkçenin kokeni nedir?
Türkçe, dünyada kökleri binlerce yıl öncesine dayanan birkaç dilden biridir. Türkçe, yapısal olarak dünya dilleri arasında eklemeli diller grubuna girer; köken bakımından ise Ural-Altay dil grubunun Altay dil ailesine aittir. Ural-Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sabit bir aile oluşturmazlar.
Türkçeyi kim getirdi?
13 Mayıs Türk Dili Bayramı Bilinen en eski Türkçe sözlük olan “Dîvânü Lugati’t-Türk” 1072-1074 yılları arasında yazılmıştır. Ancak Türkçenin ilk kez resmi dil olarak kabul edildiği tarih 13 Mayıs 1277’dir. Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanı ile Türkçe resmi dil ilan edilmiştir.
Batı Türklüğü kimlerdir?
1. Batı Türkleri: Hazar Denizi’nin batısında ve güneyinde yaşayan Türklerdir. 2- Kuzey Türkleri: Hazar Denizi’nin kuzeyinde yaşayan Türklerdir. 3- Doğu Türkleri: Hazar Denizi’nin doğusunda yaşayan Türklere verilen isimdir.
Oğuz grubu Türk lehçeleri nelerdir?
Günümüzde güneybatı lehçe alanında (Oğuz) yer alan lehçeler; Türk Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Horasan Türkçesi, Halaç Türkçesi ve Gagavuz Türkçesi olarak sıralanmaktadır.
Kuzeydoğu grubu Türk lehçeleri nelerdir?
Bu sınıflama Kırgız, Kumuk, Karaçay, Balkar, Tobol, Baraba vb. gibi Altay, Teleüt ve Kumandı lehçelerini kapsamaktadır. Tek heceli ve çok heceli sözcüklerin sonundaki /γ/ sesinin tamamen kaybolduğu veya ikili ünlüye dönüştüğü Türk lehçeleriyle birlikte değerlendirilmiştir.
Çağdaş Türk lehçeleri nelerdir?
Başlıca Güneybatı Türk lehçeleri (Türkçe-Türkçe, Azerice-Türkçe ve Türkmen-Türkçe), Güneydoğu Türk lehçeleri (Özbek, Uygur, Salar ve Sarı Uygur), Kuzeybatı Türk lehçeleri (Tatar, Başkurt, Kazakça, Kırgız, Karakalpak, Karaçay-Balkar, Kumuk, Nogay vb.), Kuzeydoğu Türk lehçeleri (Yakut (Saha), Altay, Hakas, …
Kaynak: konferanskoltuk.com.tr