Aşure Günü dinimizde var mı?
Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve “Aşure günü oruç tutmak, geçen senenin günahlarına kefaret olur.” buyurmuştur. Yahudiler gibi olmayalım diye, sadece Aşure gününde değil, Muharrem ayının 9. veya 11. gününde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
Aşure farz mı sünnet mi?
– Aşure günü aileye ikramda bulunulmasıyla ilgili hadis sabittir. Buna göre, Aşure günü aileye ikramda bulunmak sünnettir. – Aşure matemi sonradan uydurulmuş bir eylemdir.
Muharrem ayı Kur’an’da geçiyor mu?
Muharrem kelimesi Kur’an-ı Kerim’de ay ismi olarak geçmemekle birlikte, savaşın saldırı dışında yasak olduğu ayların zikredilmesiyle bu aylara saygı gösterilmiştir (Bakara 2/191, 194, 217; Maide 5/2, 97).
Aşure neden yapılır diyanet?
Aşura genellikle Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da inşa edilmiştir. Aşura’da kullanılan malzemeler, hazırlanış tarihi ve amacı, Aşura geleneğini uygulayan toplumların bu güne verdiği öneme göre değişir.
Aşure kimin geleneğidir?
Aşura buğday yetiştirilen Mezopotamya’dan yayılmıştır. Bu nedenle, Aşura benzeri tatil veya Yeni Yıl yemekleri Çin’den İngiltere’ye kadar dünyanın birçok ülkesinde yaygındır. Yılın ilk ayı olan Muharrem’in onuncu günü olan Aşura, İslam’dan önce kutsal kabul edilirdi ve o gün yenen buğday yemeğine adını verirdi.
Aşurenin hikayesi nedir?
Aşure, Hicri takvimine göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Bu nedenle Aşure bolluk ve bereketi temsil eder.
Aşure yapmak şart mı?
Nuh (a.s.) gemide aşure pişirdiğine göre, Müslümanların Muharrem’in onuncu günü aşure pişirmeleri ibadet değildir. Muhammed (s.a.v.) ve ashabı (radiyallahu anhum ecma’in) bunu yapmamışlardır. Bugün aşure pişirmenin ibadet olduğunu düşünmek bid’at ve günahtır.
Aşure yapmak zorunlu mudur?
Aşura günü İslam dünyası için son derece önemli olan ve bazı dini ayinlerin yapıldığı bir gündür. Bu ayinler İslam’da zorunlu değildir, ancak kişinin kendi isteğine göre yapılır.
Peygamberimiz aşure gününde oruç tutmuş mudur?
Muharrem’in onuncu günü Aşure günüdür. Bazı âlimlere göre bugün oruç tutmak sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, 3/92). Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) Aşure günü oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhari, Savm, 69 [2004]).
Muharrem ayı neden haram aydır?
Kelimenin tam anlamı yasak, yasaklanmış demektir. İslam öncesi dönemde (cahiliye döneminde) bile Araplar kabile hayatının egoizminden uzak durmuş ve ilk Arap ayı olan “Muharrem” ayında birbirlerine karşı savaş açmak gibi “yasak” eylemlerden kaçınmışlardır.
Muharrem ayı neden Allah’ın ayıdır?
Başkan Sarı mesajında; “Allah’ın ayı” olarak adlandırılan Muharrem ayı, ilahi bolluk ve bereketin, ayrıca Allah’ın lütuf ve bereketinin bol olduğu bir aydır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Allah’ın rahmetini elde etmenin önemli bir fırsatı olan bu ayı, “Şahrullahi’l-Muharrem” yani Allah’ın ayı olarak adlandırmıştır.
Aşure Günü ne olmuştur?
Arapça “aşara” kelimesinden türetilen ve “on” anlamına gelen Aşura Günü, Hicri yılının ilk ayı olan Muharrem’in onuncu gününe denk gelir. Hadis kaynaklarına göre, Hz. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması ve Hz. Musa’nın Kızıldeniz’den geçerek İsrailoğullarını Firavun’dan kurtarması olayları da bu günde gerçekleşmiştir.
Aşure bir Alevi geleneği mi?
Bu kadim gelenek bugün Anadolu ve Mezopotamya halkı tarafından sürdürülmektedir. Günümüzde Alevi toplumu Aşure yemeğini özel bir ritüel ve dini anlamla benimsemiştir.
Aşureye Allah kabul etsin denir mi?
Aşure de helva da normal zamanlarda yapılabilir; ancak yukarıda belirtilen özel zamanlarda yapılıp dağıtılırsa, alanlar, “Allah kabul etsin” derler. Teşekkür etmek daha uygundur.
Aşure hangi peygamber zamanında yapılmıştır?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh’un zamanına kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşure hangi peygamber zamanında yapılmıştır?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh’un zamanına kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşure yapmak zorunlu mudur?
Aşura günü İslam dünyası için son derece önemli olan ve bazı dini ayinlerin yapıldığı bir gündür. Bu ayinler İslam’da zorunlu değildir, ancak kişinin kendi isteğine göre yapılır.
Aşure Günü Hikmeti Nedir?
Hadis kitaplarında yer alan bilgilere göre bu güne Aşure Günü denilmesinin sebebi, Allah’ın aynı günde on peygambere on ayrı lezzet ve hediye dağıtmasıdır.
Aşure Günü aşure yapmak sevap mıdır?
Aşure günü kül yapıp komşulara ve akrabalara dağıtmak büyük sevaptır. Aşure, içinde çok sayıda malzeme bulunan bir tatlıdır ve bu geleneği yaşatmak önemlidir. Aşure günü oruç tutmak da faziletlidir. Peygamberimiz (s.a.v.) Aşure günü oruç tutmayı tavsiye etmiştir.