Şüphe ile kılınan namaz kabul olur mu?
İbadet ve amellerde şüphe olmamalıdır. Buluğ çağından sonra ilk defa namazının rekât sayısında şüphe eden kimse, o namazı yeniden kılmalıdır.
Şüpheli abdestle namaz kılınır mı?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Namazda şüpheye düşersek ne yapmalıyım?
🔸 Bir Müslüman, ilk defa kıldığı namazın kaç rekat olduğundan şüphe ederse, o namazı yeniden kılmalıdır. 🔸 Peygamberimiz (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz namazının kaç rekat olduğundan şüphe ederse, o namazı yeniden kılsın.” 27 Nisan 2021
Vesvese ile kılınan namaz kabul olur mu?
İslam âlimleri bu hadise dayanarak, namaz esnasında zihne ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı namazın bozulmayacağını açıklamışlardır (Kâsânî, Bedâî’, 1/215; Şevkânî, Neylü’l-evtâr, 2/397-398 [861]).
Allah yanlış kılınan namazları kabul eder mi?
Yanılma veya unutarak yanlış okunursa; a) Yanılma sözlerde, hareketlerde olursa mana değişse bile namaz bozulmaz. b) Duraklarda yanılma olursa, yani durulması gereken yerden geçilse ve durulması gereken yerde durulsa, mana değişse bile namaz bozulmaz.
Gaz çıktığından emin olmamak abdesti bozar mı?
Sadece şüphe varsa ve rüzgar çıkıp çıkmadığından emin değilseniz, buna aldırmamalısınız. Çünkü bu muhtemelen şeytanın sizi ibadetten alıkoymaya çalışmasıdır. Rüzgara maruz kaldığınızdan eminseniz, koku veya ses olsun veya olmasın, abdestiniz geçersizdir. Sadece şüphe varsa ve rüzgar çıkıp çıkmadığından emin değilseniz, buna aldırmamalısınız. Çünkü bu muhtemelen şeytanın sizi ibadetten alıkoymaya çalışmasıdır. Rüzgara maruz kalmadığınızdan eminseniz, koku veya ses olsun veya olmasın, abdestiniz geçersizdir.
Baloncuk şeklinde gaz abdesti bozar mı?
Bu gazlar abdest alırken veya namaz kılarken çıksa bile abdestinize veya namazınıza bir zarar vermez.
Vesveseye düşen ne yapmalı?
Bilin ki sanrılara karşı en iyi çare onlardan yüz çevirmek ve onları görmezden gelmektir. Bu konuda (62839) ve (25778) numaralı soruların cevaplarına bakabilirsiniz. İkincisi: Orucunuz geçerlidir.
Teyemmüm ile kaç vakit namaz kılınır?
Malikilere göre farz ve nafile namazları kılarken önce farzı kılmak gerekir; Şafiilere göre böyle bir sınırlama yoktur. Hanbelilere göre teyemmüm eden kimse vakit geçirmediği sürece kaza namazlarını, kaza namazlarını ve vakit namazlarını kılabilir.
Dinde şüpheye düşmek günah mı?
Bu konudaki bir diğer hadis ise şöyledir: “Yüce Allah, ümmetimden, akıllarından geçen kötü şeyleri yapmadıkları veya söylemedikleri sürece, onları bu hususta sorumlu tutmayacaktır.” (Buhari, Talâk, 11 [5269]; Eymân, 15 [6664]; Müslim, Îmân, 201-202 [127]).
Namazda surekli kaçıncı rekatta olduğunu unutmak?
Namaz kılarken zaman zaman şüpheye düşen ve kaç rekât kıldığı konusunda kesin bir sonuca varamayan kişi, emin olduğu en az rekât sayısına göre namazına devam eder.
Namazda üstünü düzeltmek namazı bozar mı?
Namazda burun karıştırmak, saç ve sakal kesmek, elbiseyle oynamak mekruhtur. Bu hareketler artarsa namaz bozulur.
Vesvese imtihan mıdır?
“Mümin, şeytanın vesveseleri ve küfrün vesveseleri ile imtihan edilir. Bunlar kalbine girdiğinde ona sıkıntı verir.
Namazı hızlı kılmak namazı bozar mı?
Çünkü namaza iman, yerine getirilmesi gereken bir farzdır. Secdede başı, yemi gagalayan bir karga gibi indirip kaldırmak ve namazda kaldırmak namazı bozar. Soruyu soran kişiye, rükûda tatmin oluncaya kadar beklemesini, acele etmemesini ve bu duayı en az üç kere okumasını tavsiye ediyoruz.
Namazda akla cinsellik gelmesi namazı bozar mı?
Aksine, kişi aklına ne gelirse gelsin namazına devam etmeli ve namazını kesmemeli veya tekrarlamamalıdır. Ancak, bu tür kötü düşüncelerle mücadele ediyor ve Allah’ın izniyle bunlar sona erecek.
Dinde şüpheye düşmek günah mı?
Bu konudaki bir diğer hadis ise şöyledir: “Yüce Allah, ümmetimden, akıllarından geçen kötü şeyleri yapmadıkları veya söylemedikleri sürece, onları bu hususta sorumlu tutmayacaktır.” (Buhari, Talâk, 11 [5269]; Eymân, 15 [6664]; Müslim, Îmân, 201-202 [127]).
Ne yaparsa yapsın namazı kabul olmayan 2 kişi?
Allah Resulü (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: “Efendisinden kaçan köle yanlarına dönünceye kadar, iki kişinin namazı başlarının üstüne yükselmez.”
Şüphe üzerine sehiv secdesi yapılır mı?
Bu soru Salih el-Usaymin’e (Allah ona rahmet etsin) arz edilince, o da şöyle cevap verdi: “Bu şüpheye aldırmasın ve ona secde etmesin. Çünkü şüphenin fazlası vesvesedir.”
Eksik kılınan namaz kabul olur mu?
İhmal veya tembellik sebebiyle namazını vaktinde kılmayan kimse, kaza ederek namaz borcundan kurtulur. Namazı vaktinde kılmamanın sorumluluğundan kurtulmak için kişinin tövbe etmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/85).